EISZ konzorcium

Fontos kérdések/válaszok az EISZ konzorciummal kapcsolatban
2008-ig a gyakorlat az volt, hogy a konzorciumban résztvevő intézmények hozzáférhettek az összes adatbázishoz.
Ez adatbázisfüggő. Alapesetben csak azok fogják azt az adatbázist igénybe venni, akik megrendelik. Előfordulhat olyan adatbázis, ahol előnyös szerződés köthető a teljes konzorciumi tagságra (akár örökáron). Ekkor természetesen szolgáltatni fogjuk az egész konzorciumnak.
Örök kérdés az Elsevier-szerződés. A jövő évi állomány-megrendelések miatt látni kéne, hogy az Elsevier csomag milyen jellegű lesz?
A ScienceDirect az intézményi igénylések alapján az első helyen végez évről-évre. A legnagyobb probléma a printrendelés kérdése. Alapvetően közel 15 intézmény adta eddig az adatbázisok vásárlásához szükséges print-mennyiséget. Ezt valamiképpen be kell számolni az önrészbe, illetve ezt a terhet ki kell terjeszteni valamilyen módon a többi igénylőre is. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a e-only-ra való átállás a Science Direct esetében. Amennyiben megszületik az a döntés, hogy az e-only-t vásároljuk meg a ScienceDirecthez, akkor nagy teher fog leesni a könyvtárak válláról, hiszen nem kell kötni nyomtatott folyóirat előfizetést. Ebben az esetben nem kell fenntartani a nyomtatott folyóirat előfizetést, azonban mindenkinek nagyobb erőkkel kell beszállnia a központi elosztó rendszerbe, ami az elektronikus tartalmak előfizetését illeti. Alapprobléma, hogy a magyar Áfa-törvény az elektronikus áttörés ellen szól.
Mekkora lesz az önrész? Mikor lehet ezt megtudni?
Az önrész adatbázisonként kerül számításra, és intézményenként eltérő lehet. Ameddig nem záródik le a tényleges közbeszerzési folyamat, addig nem tudunk konkrét számokat mondani. Először a konzorciumi szerződéseket kell aláírni, amelyben mellékletként szerepelni fog, hogy az intézmény mely adatbázisok mely csomagjaira szeretne árajánlatot kérni. Amint ezek az árajánlatok beérkeznek, szükség esetén a Bizottság felosztja a tagok között a kidolgozásra kerülő elvek alapján (valószínűleg FTE/statisztika); és ez után lehet konkrét árakat tudni, és nyilatkozni arról, hogy az egyes adatbázisok tekintetében tudja-e az intézmény vállalni ezeket.
Az én önrészem függ-e a többiek részvételétől, tehát ha valaki visszalép, módosul-e az önrész?
Ez attól függ. Bizonyos szolgáltatói ajánlatoknál a Bizottságnak fel kell osztani az árat a tagok között (meghatározott elvek alapján: pl. FTE szám és statisztika alapján), de előfordulhat az is, hogy egy szolgáltató megszabja, hogy melyik intézménytől mennyi pénzt kér a szolgáltatásért. Így ha az adott intézmény kilép, akkor az az összeg automatikusan kikerül az árból. Előfordulhat még, hogy konzorciumi kedvezmény esetén, ha a visszalépésekkel átugrunk egy határt, akkor az árváltozás mindenkire kihathat. Bizonyos szolgáltatóktól komplex csomagot olcsóbb megvenni, mint árajánlatot kérni az adatbázisaira külön-külön.
Szabályozni kell-e, hogy a Konzorciumból történő kilépés vagy kizárás esetén befizetett önrész teljes egésze a Konzorciumnál marad, vagy csak egy bizonyos százaléka?
Be sem léphet a konzorciumba az, aki az önrész, és az általa is igényelt és megkapott (felajánlott) adatbázis kínálat után nem írja alá a konzorciumi szerződést. Ha már aláírta, egy évig kötelezi.
Arcanum Magyarország vezető tartalomszolgáltatója
Digitális Tankönyvtár felsőoktatási tankönyvek egyetemi jegyzetek folyóiratcikkek elektronikusan
Layout:en-US:mtakBanner